Precision genetics: betere productie
Innovatie ‘Internet of things’: allerlei dagelijkse zaken die via sensors een actie uitvoeren en data opleveren. Directievoorzitter van CRV Roald van Noort vertelt waarom dit belangrijk is binnen de agrarische sector.
Directievoorzitter van CRV.
“Binnen afzienbare tijd heeft kleding sensors die een signaal geven als het kledingstuk vuil of versleten is. De eigenaar heeft dan de keus: wassen of een nieuwe kopen. Dat is eendimensionaal. Sensors onder stoeptegels waardoor lichtpunten aanspringen in een hele woonwijk is tweedimensionaal. Datavlakken met elkaar verbinden is driedimensionaal: sensors op het wegennet, in het kantoor en de kledingkast zorgen ervoor dat ik, gekleed voor de gelegenheid, in een gedeelde auto via een vaste route precies op tijd arriveer. Wij spelen op deze ontwikkelingen in door toepassingen te ontwerpen die bruikbaar zijn op een boerenerf. Een sensor op koeien die beweging registreert, een sensor in het oor die bloedwaarden meet.”
Koe uit bepaalde familie
Het is een weg van ontdekken en onderzoeken. “Als data verbonden wordt komen we bij ‘precision genetics’: een koe fokken die past bij de ruimte, stal en het voer dat een boer beschikbaar heeft. Het gemak waarmee een koe zich laat melken door de melkmachine verschilt per koeienfamilie. Dat gedrag ligt opgeslagen in het DNA. De boer krijgt advies op maat; bij een bepaald merk melkmachine past een koe uit een bepaalde familie. Dat levert de boer een betere productie op met dezelfde middelen.” Sensors en de bijbehorende data worden ook gebruikt in het ‘Smart dairy farming’ project bij de opfok van jongvee. “Dit project zorgt door uitgekiende datavergelijking voor een gezondere koe met een langer leven.”
Hoe meer data beschikbaar is, hoe betrouwbaarder het eindresultaat. “Zoveel mogelijk databases koppelen is daarom belangrijk.” Van Noort benadrukt echter dat datapunten wel zinvol moeten zijn. “Alles is te meten, de kunst is vast te stellen welke gegevens zinvol zijn en welke niet.”